Managementul anxietăţii

Spread the love

Anxietatea este o reacţie naturală, care apare in situaţii stresante. Prin această reacţie organismul se pregateste pentru a „lupta” sau a ”fugi”, reacţie absolut necesară in cazul existenţei unor pericole cu adevarat reale. De multe ori, anxietatea poate să ne canalizeze energiile către obţinerea unor performanţe in obiectivele propuse. Probleme apar atunci când anxietatea incepfog-873436_640e să devină excesivă şi capată un caracter permanent.  Acest stadiu se numeşte anxietate generalizată; include episoade de atac de panică sau tulburări obsesiv- compulsive, care sunt marcate de gânduri invazive persistente și compulsii cu comportamente specifice (cum ar fi spălarea mâinilor).

Anxietatea apare adeseori în asociere cu depresia, iar incidenţa ei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi.

În general, anxietatea işi face simţită prezenţa incă din perioada copilăriei. Studiile arată că atât fondul genetic, câ
t şi mediul social pot contribui la apariţia acestei tulburări. Experienţele traumatizante timpurii  pot, de asemenea, să schimbe procesarea normală a fricii in organism şi astfel corpul invaţă să fie hiperreactiv la stres.

Ingrijorările exagerate si gândurile fataliste despre viitor dau viaţă anxietăţii şi sunt, de obicei, acompaniate de simptome fizice, cum ar fi tensiunea musculară, senzaţie de nod in gât, oboseală, stări de slăbiciune, dificultăţi în concentrare, senzaţie de „cap gol” sau „vid mental”, dureri de cap, tulburari de somn, crampe stomacale sau urinări dese.

Psihoterapia, acompaniată sau nu de medicaţie, este eficientă în controlul simptomelor anxietăţii. Evoluţia depinde de severitatea simptomelor, cauzele specifice şi capacitatea fiecărei persoane de a controla sau acţiona asupra cauzelor specifice.


Spread the love