Managementul furiei

Spread the love

Furia este  o emotie des intalnita atunci cand experimentam o durere constanta. Frustrarile acumulate din cauza limitarilor diferite la care suntem supusi (lipsa raspunsului la intrebarile „de ce eu?”, „de ce acum?”, imobilizarea temporara, deprivarea de o viata normala- lipsa somnului, modificarea alimentatiei, afectarea relatiilor sociale, randamentul scazut la serviciu din cauza lipsei fortei de concentrare etc) duc la aparitia furiei. Aceasta poate deveni o reala  problema in momentul in care ne afecteaza propria sanatate si ne distruge relatiile cu ceilalti.

Oamenii care sunt furiosi pot dezvolta tensiune arteriala, boli cardiovasculare, ulcere, migrene, eczeme sau infectii.

In plus, furia creste nivelul durerii deja existente in organism, din cauza ca tensiunea musculara creste si energia corpului nu este dirijata corect, catre eliberarea durerii si a tensiunii.

In ceea ce priveste relatiile, furia dezvolta furie in ceilalti. Rezultatul obtinut este o frustrare crescuta, iar persoana care manifesta furie este, cu timpul, marginalizata  si singura.

Managementul furiei presupune, in primul rand, intelegerea motivelor reale care declanseaza acest sentiment. Identificarea nevoilor proprii si a modalitatilor de satisfacere a acestora duce la scaderea furiei si la restabilirea unei calitati ridicate a vietii. De asemenea, invatarea unui mod de exprimare asertiv elimina posibilele probleme create in relatiille cu cei din jur.

 

 

 


Spread the love