Zbucium in tacere- depresia postpartum la barbati

Spread the love

Depresia postnatala apare la femei in procent de 15%, acestea fiind incurajate sa vorbeasca despre asta, pentru a putea fi tratate.  La barbati, situatia sta un pic altfel, in sensul ca, desi DPP (depresia postpartum) apare la aproximativ 10% dintre acestia, ei sufera „in tacere”. O problema majora a societatii este credinta ca „un barbat trebuie sa fie puternic” . Sa simti anxietate sau vid interior cand esti barbat este, de multe ori, o problema neinteleasa si ignorata, asa ca acestia nu sunt incurajati sa ceara ajutor.

Un element predictor al DPP la barbati este confirmarea diagnosticului de depresie posnatala la partenera. Pe langa asta, insomnia, tensiunile aparute in relatia cu partenera, stresul in ceea ce priveste aparitia copilului si noul rol de tata, lipsa suportului emotional din partea celor din jur si sentimentul de a fi exclus din relatia mama-copil, cresc riscul de a dezvolta DPP. Generatia actuala de tati experimenteaza aceeasi presiune sociala, economica si psihologica pe care o simte si femeia.

Care sunt semnele cele mai vizibile ale DPP la barbati?

Lipsa de energie, schimbarea frecventa a starilor emotionale, iritabilitatea, episoadele de furie, plans incontrolabil, dificultatea de a relationa cu copilul, sentimente de vinovatie sau de a fi insuficient de bun ca si tata sau partener, lipsa de interes fata de lucruri care pana atunci trezeau curiozitatea, insomnia sau somnul excesiv, inabilitatea de a mai avea grija de sine (dus, mancare, imbracaminte) reprezinta semne clare ale episodului depresiv postnatal la barbati.

Depresia postnatala poate fi tratata prin psihoterapia cognitiv- comportamentala, hipnoza clinica, psihoterapia de grup, antidepresive.

 


Spread the love

Lasă un răspuns